Dette indhold er sponsoreret
Rødvin er en af de mest populære typer vin, og den findes i mange forskellige varianter. Rødvin er lavet på druer, der har fået lov at modne på vinstokken, inden de bliver høstet. Druerne kan have en række forskellige farver, men for at vinen kan klassificeres som rødvin, skal druerne have en dybere rødlig farve. Når druerne er høstet, presses de og mosten gærer derefter i tanke eller på fade. Læs med her og bliv klogere på rødvin.
Den rette temperatur for rødvin
Rødvin skal helst serveres ved en temperatur på 16-18 grader. Det afhænger dog af, hvilket rødvin der er tale om. Er rødvinen kraftig og kompleks kan man med fordel servere rødvinen ved 17-18 grader, mens en mere let rødvin bør serveres ved 16 grader. Hvis rødvinen er for kold, vil den virke tør og flad. Er rødvinen for varm, kan den virke kvalmende og meget alkoholiseret. Det handler derfor om at finde den rette balance.
Hvilke forskellige typer af rødvin findes der?
Der findes mange forskellige typer af rødvin. Nogle af de mest kendte typer af rødvin er Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Men der findes mange flere, og nogle af de andre mere kendte typer er Zinfandel, Shiraz/Syrah og Sangiovese. Derudover findes der mange mindre kendte typer, såsom Barbera, Nebbiolo og Grenache. Når det handler om valg af rødvin afhænger det af smag og behag. Nogle foretrækker en frugtagtig rødvin, mens andre foretrækker en mere krydret rødvin. Når en rødvin produceres, gennemgår den en form for lagringsproces. En rødvin kan lagres på flere forskellige måder. Den kan enten lagres i en træfade eller i en ståltank. Hvis den lagres i en ståltank, vil vinen have mindre kontakt med luften, hvilket giver den mindre oxygen. Dette giver vinen en mere frisk smag. Hvis den derimod lagres i en træfade, vil vinen have mere kontakt med luften, og vinen får dermed mere oxygen. Dette giver vinen en mere moden smag.
Til hvilket mad kan man drikke rødvin?
Rødvin passer til mange forskellige slags mad. Dog er det ikke alle typer af mad, der passer lige godt til rødvin. Rødvin kan eksempelvis drikkes til både kød og grøntsager. Man plejer at sige, at kraftige vine passer godt til rødt kød, da det giver et godt modspil. Omvendt passer lyst kød, fisk og lette madretter til lette rødvine.
Der er dog ikke nogen faste regler, og det er derfor helt op til den enkelte, hvilken rødvin man drikker til sin mad. Er man på bar bund, kan man med fordel få hjælp til, hvad der passer godt til den mad, man skal servere.